Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Státní pozemkový úřad rozšiřuje nabídku pozemků pro restituenty

Praha, 1. srpna 2016 – V souvislosti s novelou zákona o Státním pozemkovém úřadu, která vstupuje v účinnost dne 1. srpna 2016, dochází ke změnám ve vyhlášených veřejných nabídkách pozemků. Nabídka pro zemědělce vyhlášená na 7. listopadu 2016 se ruší a k tomuto termínu bude vyhlášena letošní čtvrtá nabídka určená pro restituenty (oprávněné osoby).

S rozhodnutím zrušit nabídku dle §12 zákona č. 503/2012 Sb., která je určena především zemědělským subjektům, souvisí nutnost vytvářet rezervu státní půdy uzákoněnou novelizací zákona o Státním pozemkovém úřadu (SPÚ).

„K záměru vyhlásit letos ještě jednu nabídku pro restituenty nás vede jejich rostoucí zájem o poskytnutí naturálních restitučních náhrad. K 1. srpnu 2016 evidujeme přes 45 tisíc restituentů a jejich dědiců, kteří mají dosud nevypořádaný nárok na náhradní pozemek ve výši 546 milionů korun. Z tohoto počtu ale polovina osob drží nároky ve výši do 1 000 korun," uvedla ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

Novela zákona o Státním pozemkovém úřadu počítá s ukončením naturálních restitucí formou převodu náhradních pozemků. Důvodem tohoto kroku je již výrazně omezená možnost nabízet pozemky v odpovídající výměře a kvalitě. Zbývající restituční nároky se vypořádají formou peněžitých náhrad. Novela nicméně počítá s přechodným dvouletým obdobím, během kterého bude SPÚ i nadále zveřejňovat nabídky pozemků pro oprávněné osoby. Dvě veřejné nabídky pozemků pro restituenty již v letošním roce proběhly, zbývající dvě budou vyhlášeny 19. září a 7. listopadu 2016. 

 

Hynek Jordán, vedoucí oddělení komunikace a marketingu