Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Zástupci Státního pozemkového úřadu představili svoji práci na konferenci Jak sjednotit slovenskou půdu

Bratislava, 4. října 2019– Téma jak vyřešit rozdrobenost slovenské půdy je klíčovou agendou všech slovenských institucí napříč celým agrosektorem. Vyplynulo to ze včerejší konference Jak sjednotit slovenskou půdu, kterou pořádal Slovenský pozemkový fond ve spolupráci se Slovenskou zemědělskou univerzitou. Velkou pomoc v řešení očekávají lídři právě od pozemkových úprav. Zkušenosti z Česka představila účastníkům konference ředitelka Odboru pozemkových úprav Jaroslava Doubravová, za kulatý stůl se k diskuzi se slovenskými kolegy posadil ústřední ředitel SPÚ Martin Vrba.

Na Slovensku komplikují pozemkové úpravy především vlastnické vztahy k pozemkům. Proto od 90. let u našich sousedů pozemkové úpravy v podstatě stagnují. Základ problému je ve stále přetrvávajícím uherském dědičném pozemkovém právu a pak samozřejmě jako u nás v kolektivizaci. Pro mnoho vlastníků je téměř nemožné dostat se k užívání svých pozemků,“ vysvětluje podstatu problému pozemkových úprav na Slovenku ústřední ředitel SPÚ Martin Vrba.

Při zcelování pozemků si část veřejnosti představí velké obhospodařované lány, ale to není účelem sjednocení půdy. Tím je utvořit takové prostředí, které ukončí extrémní roztříštěnost půdy. Ta ztěžuje život občanům, firmám i slovenskému státu. Podle sdělení slovenského Ministerstva zemědělství je na Slovensku v současné době 8,4 miliónů vlastnických parcel, 4,4 miliónů evidovaných vlastníků pozemků a 100,7 miliónů spoluvlastnických vztahů. Průměrný počet spoluvlastníků na jednu parcelu je 11,93 a jeden vlastník v průměru vlastní 22,74 parcel.


V srpnu slovenská vláda schválila návrh opatření k urychlenému provedení pozemkových úprav v SR a spustila tak vlastně po 30 letech komplexní pozemkové úpravy, které se dotknou celého Slovenska. Naše zkušenosti z praxe a představené realizace se setkaly u účastníků konference s velmi kladnou odezvou, což nás samozřejmě těší,“ uvedl ředitel Vrba. Podle svých slov je s navázáním tak úzké spolupráce právě se slovenskými kolegy spokojen: „Jsem přesvědčen, že výměna vzájemných zkušeností oběma institucím může pomoci v řadě činností spojených s obhospodařováním státní půdy.“


Kontakt pro média

Lenka Růžková

tisková mluvčí

Státní pozemkový úřad

tel.: +420 729 922 308

GSM: + 420 702168906e-mail: komunikace@spucr.cz

www.spucr.cz