Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Přeskočit na hlavní obsah

Jak pozemkové úpravy pomáhají na Klatovsku

Praha, 15. prosince 2022 – Bolešiny jsou obec v okrese Klatovy v Plzeňském kraji. Státní pozemkový úřad (SPÚ), Pobočka Klatovy se podílí v rámci komplexních pozemkových úprav na realizaci plánu společných zařízení, kdy v letech 2009 až 2021 bylo realizováno 9 vodohospodářských a 6 dopravních objektů. O tom, jak důležitá je spolupráce Pobočky Státního pozemkového úřadu a zastupitelů obce dokazuje následující historický kontext.

"Realizace společných zařízení představují další z hmatatelných výsledků pozemkových úprav. I když se jedná o dlouhodobý proces, tak má v závěru velmi pozitivní vliv na krajinu. Jsem rád, že příklady dobré praxe můžeme tentokrát prezentovat právě na Klatovsku“, doplňuje k tématu, jak pozemkového úpravy pomáhají, ústřední ředitel SPÚ Ing. Martin Vrba.   

 

Realizace plánu společných zařízení, v tomto případě vodohospodářských opatření, vyplynula z požadavků Obce Bolešiny na prostupnost krajiny a ochranu intravilánu obce Bolešiny. Zastupitelstvo obce Bolešiny definovalo požadavky na ochranu intravilánu, které následně byly převedeny do komplexní pozemkové úpravy. První etapa byla směřována v letech 2004 – 2008 na jihovýchodní část katastrálního území. Výsledkem této etapy byla realizace vodohospodářských opatření v hodnotě 14 mil. Kč a dopravních opatření v hodnotě 8 mil. Kč. Výsledek komplexní pozemkové úpravy se setkal s kladnou odezvou veřejnosti i zastupitelů obce. Tato vstřícná a plodná spolupráce byla završena požadavkem obce na pokračování pozemkových úprav v navazujících lokalitách s obdobnými problémy.

 

Na základě pozitivního přijetí práce Pobočky Klatovy byla realizována druhá etapa pozemkové úpravy, která proběhla v letech 2008 – 2015, a při níž byla realizována vodohospodářská opatření v hodnotě bezmála 13. mil. Kč a dopravních opatření v hodnotě 5 mil. Kč. Dodejme, že první část druhé etapy byla v rámci Realizace projektů pozemkových úprav a plánů společných zařízení financována z dotačního titulu Program rozvoje venkova.

V první část realizace této druhé etapy zahrnovala stavební práce vodohospodářského opatření a probíhala v období říjen 2019 - srpen 2020. Konkrétně se jednalo o vodní nádrž, přehrážky na toku, polní cestu C 10, propustek a trubní odpad. Druhá část výstavby se týkala dopravního opatření a sice, polní cesty C 9 budované během září 2020 – listopad 2020. Suchý poldr a dvě průtočné tůně přišly na řadu ve třetí části a byly budovány od prosince 2020 do června 2021. 

I tato etapa dosáhla kýženého výsledku obecního zadání. Došlo ke zlepšení ochrany intravilánu obce, kdy stávající stav byl vlivem velkoplošného monokulturního obhospodařování půdy značně nestabilní. Při přívalových deštích bylo největším problémem zatápění pozemků pod vodní nádrží VN 1 a smyv ornice ze zemědělské půdy. Realizací projektu se zamezilo degradaci zeleně, došlo ke zlepšení prostupnosti krajiny a ochraně zastavěné části obce Bolešiny. Vyřešením neškodného odvedení povrchových vod došlo nejen k ochraně území před záplavami, ale i ke zvýšení ekologické stability řešené lokality.

Projekt vzešlý z pozemkových úprav má jednoznačně pozitivní vliv na životní prostředí, jelikož upravený režim povrchových vod se podílí na zvýšení biodiverzity území a vytvoření stanovišť pro mnoho druhů rostlin, a zároveň útočišť pro drobné živočichy jako je hmyz, ptactvo i malé savce. V neposlední řadě projekt plní významnou krajinotvornou funkci, neboť realizace přispěla k ochraně okolní zeleně.

 

Nicméně i budoucnost patří pozemkovým úpravám v přilehlých katastrálních územích. I nově zvolené zastupitelstvo obce si plně uvědomuje přínos komplexních pozemkových úprav, které jim do jisté míry pomohou k efektivnějšímu řízení obce a přidružených osad. Z tohoto důvodu Pobočka Klatovy již komunikuje s novým zastupitelstvem obce a vzájemně řeší jejich potřeby navazující na dosavadní úpravy. Výsledkem této vzájemné spolupráce a komunikace jsou žádosti o realizaci navazujících pozemkových úprav a řešení nových výzev.

Zhotovitel: Lesní stavby, s.r.o.

Projektant: NDCon s.r.o. Praha, Ing. Josef Zelenka, zodpovědný projektant Ing. Ladislav Němeček

Investor: Státní pozemkový úřad

Rok realizace: 2021

Cena projektu: 16 398 349,75 Kč, částečně dotováno z dotačního titulu Program rozvoje a venkova

 

Kontakt pro média:

Petra Kazdová
tisková mluvčí
GSM: + 420 602 592 875
e-mail: komunikace@spucr.cz