Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Přeskočit na hlavní obsah

Na Soutoku stát nově vymezí hranice pozemků a vyjasní vlastnické vztahy

Hradec Králové, 29. října 2020 – Během několika let stát nově vyznačí hranice pozemků na třech tisících hektarech v katastrálním území Lanžhot v Jihomoravském kraji. Vyřeší tak dnes často nejasné majetkové vztahy. Státní pozemkový úřad tím vyhověl žádosti Lesů České republiky.

„Velice si cením přístupu Státního pozemkového úřadu. Bude tak možné v nivě řek Dyje a Moravy a jejich soutoku připravit vodohospodářské projekty a zajistit ekologickou stabilitu celého mimořádného území,“ řekl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů České republiky.

Jedná se o ekologicky významné biotopy, nejrozsáhlejší lužní lesy v zemi. Právě lesníci se zasloužili o jejich zachování, hospodaří na nich už přes 300 let. Dnes to jsou Lesy ČR. Podnik   nedávno zveřejnil nový program SOUTOK VŠEM a zahájil tak diskusi o budoucnosti tamějších lesů s veřejností, laickou i odbornou, včetně Lanžhotských a dalších obyvatel tohoto území.

„Lužní les, který se rozkládá v trojúhelníku mezi řekami Dyjí a Moravou spolu s hustou sítí vodních kanálů a stavidel, významně zadržuje vodu v krajině. Při povodních dokáže před silnějšími záplavami ochránit nejen nejbližší obec Lanžhot, ale i další obce. Dlouhodobě proto vnímám nutnost zachování této schopnosti území včetně zajištění ochrany živočichů a rostlin. K tomu může Státní pozemkový úřad přispět vyřešením vlastnických poměrů v dotčené oblasti prostřednictvím komplexních pozemkových úprav. Vynaložené prostředky tak budou v budoucnu mnohonásobně zúročeny,“ uvedl Martin Vrba, ústřední ředitel Státního pozemkového úřadu. 

Kontakty:

Eva Jouklová - tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz

Tereza Kopecká - Kancelář ústředního ředitele SPÚ, +420 729 922 303, t.kopecka@spucr.cz

           logo.PNGlcr-logo-ctverec.png