Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

SPÚ prezentoval svou činnost na kontaktním dni starostů SMOČR v Praze na Žofíně

Praha, 16. června 2022 - Státní pozemkový úřad (SPÚ) prezentoval svou činnost v rámci kontaktního dne pro starosty, který se uskutečnil ve čtvrtek 16. 6. 2022 od 12h na pražském Žofíně. Kontaktní den starostů poprvé uspořádal Svaz měst a obcí České republiky.

Státní pozemkový úřad tuto příležitost k prezentaci uvítal, neboť právě zástupci samospráv, pro které byl kontaktní den určen, patří mezi jednu z nejdůležitejších partnerských skupin SPÚ. 

Zástupci samospráv získali informace o možnostech převodů pozemků ve správě SPÚ z vlastnictví státu na obce, což je dáno několika právními předpisy. Nabídli jsme pomoc představitelům obcí s tématy jako jsou bezúplatné převody, úplatné převody, povinnost obcí při nenaplnění účelu bezúplatného převodu, převody na obce směnou, převody na obce dle zákona o velké privatizaci (bezúplatný převod, přímý prodej, veřejná soutěž), převody na obce dle zákona o půdě – smlouvy pro investiční výstavbu, povolování staveb, nájmy pozemků (pacht, nájem, výpůjčka - bezúplatné užívání).

 

Na místě se starostům věnovali za Odbor převodu majetku státu Ing. Eva Šobáňová a Jitka Frýbová a na veškeré dotazy týkající se pozemkových úprav a plánů společných zařízení odpovídal Ing. Zdeněk Jahn - Vedoucí pobočky Nymburk, trojici doplnila tisková mluvčí Petra Kazdová.

Státní pozemkový úřad a Svaz měst a obcí České republiky již v roce 2015 podepsali dohodu o vzájemné spolupráci, která má přispět ke zvýšení kvality života na venkově, ochraně půdního fondu či narovnání vztahů mezi státem a obcemi.

Zájmem obou organizací je větší kvalita pozemkových úprav, zavádění venkovské regionální politiky a metodická podpora městům, obcím a jejich sdružením. Oba subjekty se shodují, že komplexní pozemkové úpravy musí dále pokračovat a je nezbytné je maximálně podporovat. Rovněž je třeba personálně stabilizovat krajská pracoviště a pobočky SPÚ v bývalých okresech, které jsou pro vedení samospráv základním místem pro získávání informací a odpovědí na dotazy týkající se pozemků a jejich úprav.  

Obě strany tak spolu formálně i neformálně konzultují aktuální témata a problémy. A to jak v oblasti pozemkových úprav, tak co se týče venkovského prostoru. Jedním z témat je bezúplatný převod pozemků. Obce a města často na své náklady udržují veřejně přístupná prostranství (parky, lesy aj.), která jsou ve vlastnictví a správě státu. Tyto plochy neslouží komerčnímu využití a náklady s nimi související nebývají malé. Proto by byl vhodný bezúplatný převod do majetku samospráv. 

Spolupráce a z ní následné konzultace na individuální bázi nabízí možnost si pohovořit o významu pozemkových úprav pro obce a možnosti realizace prvků společných zařízení Státním pozemkovým úřadem. Prováděním pozemkových úprav dochází k racionálnímu prostorovému uspořádání pozemků vlastníků půdy v daném katastrálním území a podle potřeby také k reálnému vytyčení těchto pozemků v terénu. V rámci pozemkové úpravy se zpracovává plán společných zařízení. Realizace plánů společných zařízení zajišťují zpřístupnění pozemků, opatření k ochraně životního prostředí a zachování krajinného rázu, zvýšení ekologické stability krajiny, protierozní, protipovodňová opatření pro ochranu půdního fondu a vodohospodářská opatření pro omezení dopadu zemědělského sucha. Realizace pozemkových úprav se zohledněním principů ochrany krajiny napomáhá obnovovat a zachovávat biologickou rozmanitost krajiny. 

Kontakt pro média:

Petra Kazdová
tisková mluvčí
Státní pozemkový úřad
GSM: + 420 602 592 875
e-mail: komunikace@spucr.cz
www.spucr.cz