Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Startuje další ročník soutěže Žít krajinou

Praha, 17. září 2018 – Dne 17. září 2018 byl zahájen 12. ročník soutěže Žít krajinou, kterou pořádá Státní pozemkový úřad za účelem ocenit a představit veřejnosti nejkvalitnější realizovaná opatření navrhovaná v pozemkových úpravách. Soutěž podporuje projekty, které svým charakterem splňují požadavky na celkové řešení krajiny nebo její části.

Hlavním cílem soutěže Žít krajinou je seznámit odbornou i laickou veřejnost s rozsahem a úrovní výstavby tzv. společných zařízení jako jsou biokoridory a biocentra, vodní nádrže, průlehy, větrolamy nebo polní cesty. Soutěž oceňuje kvalitně odvedenou společnou práci  poboček krajských pozemkových úřadů, obcí, projektantů i dodavatelů a chce tak přispět ke zvýšení  prestiže oboru.

 Do soutěže může přihlásit svoji realizaci: 

  • místně příslušná pobočka krajského pozemkového úřadu;
  • projektant, resp. projekční firma pozemkových úprav;
  • autor realizačního projektu společného zařízení;
  • realizační firma společného zařízení;
  • obec, resp. vlastník společného zařízení.

 Soutěží se ve dvou kategoriích:

  1. Zelená a dopravní infrastruktura (prvky ÚSES, opatření ke zpřístupnění pozemků)
  2. Tvorba a ochrana krajiny (protierozní a vodohospodářská opatření)

V každé kategorii budou udělena první tři místa, dále ocenění Cena Státního pozemkového úřadu a Cena veřejnosti, která je udělována projektu s nejvyšším počtem hlasů získaných ze strany veřejnosti prostřednictvím internetového hlasování. Veřejnost bude mít možnost se do hlasování zapojit v průběhu prosince 2018. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže se uskuteční na jaře 2019.

Projekty do soutěže mohou být přihlášeny pouze elektronicky, a to do 31. 10. 2018 prostřednictvím speciálně vytvořené aplikace na adrese soutezzk.spucr.cz, která je dostupná v rámci webových stránek Státního pozemkového úřadu.

 

  

Monika Machtová, oddělení komunikace a marketingu