Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Státní pozemkový úřad už plní vládní koncepci boje se suchem

Praha, 7. srpna 2017 – Státní pozemkový úřad hraje nezastupitelnou roli při plnění úkolů Koncepce na ochranu před následky sucha pro území České republiky, kterou schválila Vláda. Mezi základní cíle Koncepce patří zvýšení informovanosti prostřednictvím monitoringu sucha a předvídání jeho výskytu a realizace opatření pro zadržení vody v krajině.

Posláním Koncepce na ochranu před následky sucha pro území České republiky je vytvořit strategický rámec pro přijetí účinných legislativních, organizačních, technických a ekonomických opatření k minimalizaci dopadů sucha a nedostatku vody na životy a zdraví obyvatel, hospodářství, životní prostředí a na celkovou kvalitu života v ČR.

Státní pozemkový úřad (SPÚ) sehrává významnou roli při naplňování cílů Koncepce řadou svých aktivit. Za jednu z nejvýznamnějších z nich lze označit proces pozemkových úprav (PÚ), v rámci kterého jsou navrhována a následně realizována opatření vodohospodářská, protierozní či pro tvorbu životního prostředí. „Státní pozemkový úřad do současné doby vynaložil na pozemkové úpravy přibližně 22 miliard korun. Jen v tomto roce by to mohlo být kolem 1,7 miliard korun,“ řekla ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

V budoucích letech by měla být v rámci PÚ upřena pozornost do suchem nejzranitelnějších oblastí ČR, které SPÚ vydefinoval v rámci řešení Generelu vodního hospodářství krajiny ČR. Bude také potřebné zaměřit se na podporu realizací opatření zadržujících vodu v krajině. „Zpracovaná analýza ukázala, že celá polovina rozlohy České republiky je nadprůměrně ohrožena negativními účinky povodní a sucha, mezi extrémně ohrožené oblasti patří jižní Morava,“ dodává Svatava Maradová.

Monitoring eroze zemědělské půdy, provozovaný SPÚ ve spolupráci s Výzkumným ústavem meliorací a ochrany půdy, který byl za účelem navýšení ochrany zemědělské půdy v roce 2017 optimalizován, je další aktivitou naplňující cíle Koncepce.

SPÚ se také podílí na provozu monitoringu zemědělského sucha v rámci systému Intersucho, který je vyvíjen Ústavem výzkumu globální změny AV ČR a Mendelovou univerzitou v Brně. Systém nabízí českým zemědělcům a lesníkům informace především o stavu sucha ale také i předpověď a dlouhodobější výhledy včetně odhadů dopadů sucha na výnosy plodin.

V neposlední řadě se SPÚ bude zapojovat do modernizace a rozvoje zemědělských závlah a to především v oblasti energetické náročnosti stávajících systémů či v oblasti podpory zajišťování dostatečných vodních zdrojů.

 

 

Hynek Jordán, vedoucí oddělení komunikace a marketingu