Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Státní pozemkový úřad se ve sporu o tzv. statek bratří Mašínů neodvolá

Státní pozemkový úřad se po prostudování rozsudku Okresního soudu v Kolíně ve věci „Zdena Mašínová – statek bratří Mašínů" rozhodl proti verdiktu neodvolat.

Státnímu pozemkovému úřadu (SPÚ) byl minulý týden doručen rozsudek Okresního soudu v Kolíně ohledně platnosti darovací smlouvy z roku 1940, kterou převáděl genmjr. Josef Mašín statek na své tehdy nezletilé děti Josefa, Ctirada a Zdenu. Okresní soud v Kolíně svým rozsudkem tuto smlouvu prohlásil za neplatnou. Je nesporné, že český stát ani jeho předchůdci nebyli stranou této smlouvy.

Po prostudování tohoto rozsudku ze strany SPÚ je zřejmé, že se týká výlučně smlouvy z roku 1940 a vztahů v rodině Mašínových. Českého státu se toto rozhodnutí netýká, a proto se SPÚ proti tomuto rozhodnutí neodvolá. O samotném vlastnictví statku rozsudkem rozhodnuto nebylo a v této otázce SPÚ jako zástupce státu počká na výsledky dědického řízení po genmjr. Josefu Mašínovi.

„Státní pozemkový úřad tímto zároveň respektuje přání Zdeny Mašínové, jednak aby odvolání nebylo podáno, jednak aby se věcí nezabývala vláda a v neposlední řadě, aby bylo vyčkáno na výsledky dědického řízení po genmjr. Josefu Mašínovi," vysvětlila rozhodnutí Svatava Maradová, ústřední ředitelka SPÚ.

Hynek Jordán, vedoucí oddělení komunikace a marketingu