Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Státní pozemkový úřad pořádá konferenci o pozemkových úpravách jako účinném nástroji v boji proti suchu

Praha, 5. října 2016 – Ve dnech 5. a 6. října 2016 se koná XIX. Konference pozemkové úpravy. Tato tradiční konference letos probíhá pod názvem „Pozemkové úpravy jako nástroj adaptace na měnící se klima“ a při příležitosti 25. výročí zákona o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech.

 

Hlavním tématem letošní konference je příprava a realizace opatření ke zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody.

Pozemkové úpravy jsou jednou z možností, jak zlepšit vodní hospodářství zejména v oblasti snižování nepříznivých účinků sucha, které se stává v posledních letech nejtíživějším problémem českých zemědělců. Jsem přesvědčená, že konference přispěje ke vnímání pozemkových úprav v kontextu veřejného zájmu,“ řekla na konferenci ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.

Na dvoudenní konferenci vystoupili nejen zástupci resortu zemědělství, Ministerstva životního prostředí nebo Agrární komory, ale i rektor České zemědělské univerzity a zástupci města Plzně a Plzeňského kraje.

Konferenci, kterou Státní pozemkový úřad každoročně připravuje ve spolupráci s Českomoravskou komorou pro pozemkové úpravy, probíhá pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky.

Před zahájením konference bylo ústřední ředitelkou SPÚ Svatavou Maradovou a ředitelem CzechGlobe Michalem V. Markem podepsáno Memorandum o spolupráci při monitoringu zemědělského sucha, jeho dalším rozvoji a možnostech využití (www.intersucho.cz). Monitoring zemědělského sucha modeluje a kvantifikuje současné a budoucí zemědělské sucho a jeho dopady na vegetaci jako celek a vybrané zemědělské plodiny.    

 

 

 

Hynek Jordán, vedoucí oddělení komunikace a marketingu


_DSC0172.jpg


Podpis dohody o spolupráci s CzechGlobe.jpg