Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Přeskočit na hlavní obsah

Informace k průběhu řízení ve věci zákona č. 428/2012 Sb. (ZMV) – KPÚ pro Moravskoslezský kraj k 30.9.2015

Správní orgán Krajského pozemkového úřadu pro MSK se musel vypořádávat a stále řeší specifika daná pro zdejší kraj. Jako příklad by mohla sloužit jedna z prvních podaných výzev, která zahrnovala majetek, rozkládající se na 26 katastrálních územích v Beskydech nebo navrácení majetku Arcibiskupství Vratislavského, který představoval pozemky o rozloze cca 7000 ha.

O navrácení majetku požádaly například také církve Suverénní řád Maltézských rytířů (cca 1134 ha) nebo majetek Řádu Německých rytířů (cca 2010 PK parcel), za který požádaly církve Česká provincie řádu Bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě a Československá provincie Milosrdných sester Panny Marie v Jeruzalémě. O své majetky taktéž požádaly např. Metropolitní kapitula sv. Václava v Olomouci, římskokatolické farnosti, různé provincie a kongregace. Celkem je za Moravskoslezský kraj (v současné době) administrováno cca 5000 parcel o výměře 30 tis. ha, tato výměra se (koncem roku 2015) bude pohybovat okolo
45 tis. ha.

Velkým plusem je pro správní řízení výborná spolupráce nejen s církvemi při dokladování, či vyjadřování se k daným případům, ale také s povinnými osobami. Mezi nejvíce časově zatěžující činnosti, které správní orgán řeší je § 2, a to rozdílný pohled správního orgánu, oprávněné a povinné osoby na posuzování majetku zemědělského či nezemědělského, dále při posuzování staveb - zkoumání, zda jde o stavbu původní, dle  ustanovení § 2 písm. b) odst. 3 a 4 ZMV. Dále je to § 7 – funkční souvislost, zejména s povinnými osobami ÚZSVM a AOPK a hlavně také § 8 – VPS, lesní cesty, nezbytně nutná plocha k užívání stavby a spousta dalších problémů, které vyvstávají při jejich postupném řešení.

Při vypořádání církevních restitucí se často setkáváme s problémy, jako například, že správní orgán rozhoduje o rozsáhlých, mnohdy nepřístupných celcích a lesních komplexech, kde jsou potřebné k vydání pozemků geometrické plány a geodetické firmy zakázky pozemkového úřadu k jejich vyhotovení často odmítají z důvodu náročnosti terénu. Jde o časově velmi náročnou agendu, kdy je potřeba prověřit a objednat spousty listin a dokladů k tomu, aby správní orgán co nejobjektivněji a nejrychleji rozhodl.