Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Přeskočit na hlavní obsah

Seminář „Novela zákona č. 503/2012 Sb. a realizace společných zařízení po pozemkových úpravách“ v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov v Pasečné ve dnech 28. – 29. dubna 2016

Krajskému pozemkovému úřadu pro Jihočeský kraj (KPÚ) se již poněkolikáté podařilo získat finanční prostředky v rámci aktivit Celostátní sítě pro venkov. Tyto finanční prostředky byly stejně jako v minulých letech využity k uspořádání dvoudenního semináře s cílem prezentovat činnost Státního pozemkového úřadu resp. KPÚ a především ukázat příklady realizace společných zařízení z Programu rozvoje venkova přítomným hospodařícím zemědělcům a starostům.

Účastníci byli seznámeni s realizovanými projekty v minulém programovacím období. Ukázky realizovaných projektů i vyčíslení objemu získaných finančních prostředků a jeho srovnání v rámci všech krajů České republiky bylo jistě dobrou reklamou Programu rozvoje venkova i práce KPÚ pro Jihočeský kraj.

Především pro přítomné starosty bylo jistě přínosné představení podmínek příjmu projektů v rámci Programu rozvoje venkova opatření Pozemkové úpravy v novém programovém období. Na systému příjmu žádostí se podílí ústředí Státního pozemkového úřadu a příslušné Krajské pozemkové úřady se snahou zajistit celý kontinuální příjem tak, aby byly předkládány co nejkvalitnější projekty. Preferovány budou opatření proti suchu, erozi, vodohospodářská opatření. O dotace na opatření ke zpřístupnění pozemků (cestní síť) bude možné žádat pouze tehdy, pokud bude zajištěna odpovídající návaznost na obdobné již realizované prvky Plánu společných zařízení.

Přítomní byli dále seznámeni s připravovanou a již schválenou novelou zákona č. 503/2012 Sb., o Státním pozemkovém úřadu, která upravuje některá ustanovení týkající se převodů jak na obce dle § 7, tak i převody pro hospodařící subjekty. 

Na závěr semináře byla představena  i novela č. 51/2016 Sb., kterou se mění zákon 
č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jeho vystupování v právních vztazích. Hlavním cílem novely je efektivnější využívání majetku státu a výrazné posílení role Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

V průběhu celého semináře byl vytvořen dostatečný prostor pro výměnu zkušeností s Programem rozvoje venkova mezi pracovníky SPÚ, starosty a zemědělci. Dle názoru organizátorů i účastníků se podařil naplnit hlavní cíl semináře, a to seznámit zúčastněné s příklady dobré praxe minulého programovacího období a zároveň informovat o nutnosti se kvalitně připravit na programovací období nové. Odborná exkurze proběhla v blízkém okolí, kde měli účastníci možnost seznámit se se způsobem hospodaření v české a rakouské části Šumavy.

 

Průběh semináře 1.JPG

 

Průběh semináře 2.JPG