Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Státní pozemkový úřad i letos nabídne pozemky restituentům

Praha, 23. května 2016 – Státní pozemkový úřad je i v letošním roce připraven nabídnout restituentům (oprávněným osobám) adekvátní počet pozemků k uspokojení jejich restitučních nároků.

Novela zákona o Státním pozemkovém úřadu, která je právě projednávána Parlamentem, zohledňuje situaci, kdy možnosti úřadu nabízet pozemky ve veřejných nabídkách jsou výrazněji omezené. Přesto jsou pro letošní rok připravovány čtyři veřejné nabídky pro restituenty. První z nabídek byla vyhlášena 4. dubna 2016, další termíny jsou 13. června 2016, 19. září 2016 a 7. listopadu 2016. Účast oprávněných osob a právních nástupců v těchto nabídkách je možná bez ohledu na jimi podané žaloby v soudních sporech o vydání náhradních pozemků.      

Aktuální znění novely počítá s ukončením naturálních restitucí formou převodu náhradních pozemků s dvouletým přechodným obdobím, během kterého bude Státní pozemkový úřad i nadále zveřejňovat nabídky pozemků pro oprávněné osoby,“ vysvětluje ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

K 15. dubnu 2016 eviduje Státní pozemkový úřad přes 45 tisíc restituentů a jejich dědiců, kteří mají dosud nevypořádaný nárok na náhradní pozemek ve výši 546 milionů korun. Z tohoto počtu však polovina osob drží nároky ve výši do 1 000 korun.

 

 

 Hynek Jordán, vedoucí oddělení komunikace a marketingu