Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Spolupráce Státního pozemkového úřadu a Vojenských lesů a statků přispěje k ochraně zemědělské a lesní půdy

Praha, 10. května 2016 – Ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová podepsala spolu s ředitelem státního podniku Vojenské lesy a statky ČR Josefem Vojáčkem dohodu o vzájemné spolupráci. Dohoda zakládá budoucí spolupráci ve vytváření podmínek pro racionální hospodaření na zemědělské a lesní půdě, lepší ochranu a zúrodnění půdního a lesního fondu se zaměřením na řešení odtokových poměrů a retenci vody v krajině.

Zájmem obou organizací, který deklarují v podepsané dohodě, je zejména nastavení a zahájení spolupráce při realizaci pozemkových úprav. Oba subjekty se budou do budoucna společně podílet na přípravě a shromažďování vstupních podkladů pro zahajování pozemkových úprav, na trvalém označení územních hranic vojenských újezdů, zaměření a vyznačení hranic vojenských újezdů v terénu a na vlastním zpracovávání návrhů i jejich realizaci. Realizována budou především vodohospodářská a protierozní opatření, která výrazně snižují riziko výskytu povodní, předchází erozi pozemků a slouží k zadržení vody v krajině.

„Vzájemná spolupráce obou státních institucí je velmi důležitá a přinese zcela nové možnosti řešení úprav státní půdy. Budeme mít příležitost, jak významně zmírňovat negativní dopady klimatických změn, zejména sucha a přívalových srážek," hodnotí podpis dohody ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.

Další oblastí spolupráce obou organizací bude správa majetku. Obě strany stanoví společný postup při zjišťování a odstraňování existujících majetkových a evidenčních nesrovnalostí u pozemků a vzájemného převodu správy těchto pozemků do vlastnictví příslušné instituce.

Spolupráce se týká také přípravy návrhu legislativních předpisů, které se týkají pozemkových úprav či správy majetku, posílení vzájemné komunikace a zpětné vazby nejen na centrální úrovni, ale i ve formátu jednotlivých regionálních pracovišť. Společně budou pořádány i konference, semináře a workshopy.

 

IMG_2180.jpg

IMG_2195.jpg

 

Hynek Jordán, vedoucí oddělení komunikace a marketingu