Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

SPÚ reaguje na rostoucí zájem restituentů o náhradní pozemky

Praha, 11. ledna 2017 – Státní pozemkový úřad (SPÚ) vyhlašuje první letošní veřejnou nabídku pozemků pro restituenty. Oprávněné osoby mohou vybírat z 539 pozemků o celkové rozloze 574 hektarů, které se nacházejí na celém území republiky. Jedná se o jednu ze tří nabídek připravených do konce pololetí letošního roku, kdy budou ukončeny restituce formou převodu náhradních pozemků. Oproti minulým rokům je tak za pololetí rozšířen počet nabídek o jednu.

Novela zákona o Státním pozemkovém úřadu přinesla v oblasti restitucí změnu. Od 1. července 2018 bude ukončeno uspokojování oprávněných osob převodem náhradních pozemků. Zbývající restituční nároky se vypořádají formou peněžitých náhrad.

Finanční objem dosud nevypořádaných nároků na převod náhradních pozemků u restituentů a jejich dědiců z původních cca 8,1 mld. Kč činí již jen cca 400 mil. Kč. V polovině případů, tedy v částce cca 200 mil. Kč, se jedná se o restituenty, kteří ani přes oslovení osobním dopisem v rámci dvou  celostátních kampaní pořádaných SPÚ, dosud neprojevili zájem o vypořádání jejich nároků.  

V roce 2017 jsme byli svědky 2,5násobného zájmu restituentů oproti stavu do roku 2014. Do té doby byla průměrná dlouhodobá výtěžnost restitučních nabídek pouze 19 %. V letošních třech termínech připravujeme dostatečnou nabídku pro vypořádání nároků za cca 200 milionů, tedy pro ty restituenty, u kterých se dá předpokládat zájem o vydání náhradních pozemků,“ uvedla ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

Do konce června 2018 Státní pozemkový úřad připravuje vyhlášení posledních tří veřejných nabídek pro restituenty - 12. ledna, 23. března a 25. května 2018.

 

 

Hynek Jordán, vedoucí oddělení komunikace a marketingu