Přeskočit na hlavní obsah Přeskočit na podmenu

SPÚ

Ředitelka KPÚ pro Jihočeský kraj přednášela na konferenci v Kolumbii

Praha 27. října 2015 – Velvyslanectví ČR v Kolumbii realizovalo ve dnech 12. až 16. října 2015 v Bogotě projekt transformační spolupráce nazvaný „Sdílení českých zkušeností z procesu pozemkových restitucí s Kolumbií“. V jeho rámci byla do Kolumbie zorganizovaná cesta ředitelky Krajského pozemkového úřadu pro Jihočeský kraj, Evy Schmidtmajerové, která účastníky seznámila s průběhem restitučního procesu v ČR.

Na prvním půldenním setkání, které proběhlo 13. 10. 2015 v sídle Generální prokuratury, ředitelka Schmidtmajerová přiblížila prokurátorům restituční procesy, kteří se zajímali zejména o oblasti rozhodování, odvolání a dalších opravných prostředků.

„Zúčastnění prokurátoři projevili zájem o seznámení se s průběhem restitučních procesů v ČR tak, aby v rámci argumentace vůči soudním orgánům mohli nabízet alternativní řešení soudních sporů,“ říká Eva Schmidtmajerová, ředitelka KPÚ pro Jihočeský kraj.

Dne 14. 10. 2015 proběhl půldenní seminář pro pracovníky Katastrálního, Právního a Sociálního odboru Úřadu pro pozemkové restituce zřízeného kolumbijským ministerstvem zemědělství, kteří v následné diskusi projevili zájem o celou řadu českých zkušeností s restitucemi půdy: o sociální aspekty restitucí, o českou legislativu, o mapování pozemků v ČR, o právní možnosti dohody mezi povinnou a oprávněnou osobou a o způsoby kompenzací pro žadatele.

„Pracovníky úřadu velmi zajímal postup vydávání náhradních pozemků, protože i oni preferují naturální náhradu. Velkým problémem v Kolumbii je souběh nároků žadatelů o restituci, což bylo významným předmětem diskuse,“ doplňuje ředitelka KPÚ pro Jihočeský kraj.

V návaznosti na předchozí seminář proběhla dne 15. 10. 2015 ve spolupráci s Úřadem pro pozemkové restituce půldenní konference na téma „Výzvy procesu restitucí pozemků v Kolumbii
v období po skončení ozbrojeného konfliktu“
, které se osobně zúčastnil velvyslanec ČR v Kolumbii
Miloš Sklenka a generální ředitel Úřadu pro pozemkové restituce Ricardo Sabogal.

„V diskusi na uvedené téma se více méně porovnával restituční proces obou států včetně dialogu
s tzv. „oběťmi“, tedy osobami postižených vnitřním ozbrojeným konfliktem, kterým kolumbijský stát již pozemky navrátil,“
dodává na závěr Eva Schmidtmajerová, ředitelka KPÚ pro Jihočeský kraj.

V podvečer dne 15. 10. 2015 uspořádal velvyslanec ČR v Kolumbii Miloš Sklenka na rezidenci společenský podnik u příležitosti návštěvy české odbornice na pozemkové restituce v Kolumbii. Akce se zúčastnili zástupci partnerských institucí, Národní policie a krajanské komunity.

 

Kontakty pro média:

  • Bc. Petr Fulín, vedoucí oddělení komunikace a marketingu, Státní pozemkový úřad,
    e-mail: p.fulin@spucr.cz, mobil: 777 892 002